Share Button

alcohol

Купуючи авіаквиток, багато мандрівників похід в Duty Free чекають не менше, ніж самої подорожі. І яке ж чекає розчарування, коли на стійці контролю пасажиру кажуть про обмеження, перевищення ліміту і необхідность вилучення «цінного» алкогольного вантажу. Щоб уникнути подібних конфузів, спробуємо розібратися що, куди і в якій кількості дозволено провозити на борту літака.

Алкоголь в ручній поклажі

Провезення алкоголю в салоні літака регулюється правилами перевезення ручної поклажі. Так, пасажиру з авіаквитком дозволено взяти з собою на борт не більше одного літра рідини при максимальному обсязі однієї ємності – 100 мл. Тобто, Ви можете покласти в свою ручну поклажу десять стомілілітрових пляшечок. Це можуть бути, наприклад, сувенірні пляшечки або ж маленькі фляжки.

Всі ємкості упакуйте в одну прозору упаковку (це може бути прозорий пакет-слайдер), яку необхідно буде пред’явити в аеропорту на стійці контролю служби безпеки перед посадкою.

Алкоголь з Duty Free

Пасажир може пронести в літак спиртне з Duty Free, яке упаковано в спеціальні поліетиленові пакети. Слід звернути увагу, що цілісність упаковки необхідно зберігати до прибуття в пункт призначення.

Однак безпроблемне проходження реєстрації на рейс із пакетом з Duty Free також залежить від місця, куди Ви забронювали авіаквитки і від рейсу, на який Ви оформили авіаквитки. Майте на увазі, ща митні правила країни, в яку Ви купили авіаквитки, можуть відрізнятись від загальноприйнятих. А якщо Ваш рейс з пересадкою, то зверніть увагу на норми, що діють в країні, де згідно авіаквитків здійснюється трансфер.

Алкоголь в багажному відсіку літака

З огляду на те, що в ручну поклажу можна взяти невелику кількість алкоголю, спиртні напої часто сдають в багажне відділення. Тим, хто придбав квитки на літак і вже написав список покупок в Duty Free слід запам’ятати загальні для всіх авіакомпаній норми провозу алкоголю в багажі:

  • міцністю до 24% – без обмежень
  • міцністю від 24% до 70% – до 5 л на одного пасажира
  • міцніше 70% провозити на борту лайнера заборонено

Ввезення алкоголю в Україні

Згідно з митними правилами України, повнолітнім пасажирам дозволяється ввозити на територію держави алкоголь в такій кількості:

  • міцністю більше 22% – до 1 л
  • вино – до 2 л
  • пиво – до 5 л

Дані норми розраховані на одного пасажира, який перетинає кордон України один раз на 24 годин (згідно з датами, вказаними в авіаквитках).

Ввезення алкоголю в європейські країни

За загальним нормам провезення спиртних напоїв пасажир може ввозити на територію Євросоюзу:

  • міцністю понад 22% – до 1 л
  • міцністю менше 22% – до 2 л
  • вино – не більш 4 л
  • пиво – максимум 16 л

Але зазначені норми не є остаточними для кожної з країн зони ЄС. Так, митне законодавство країни, в яку Ви купили авіаквитки, може містити деякі формальності, відмінності і нюанси.

Наприклад, якщо Ви забронювали авіаквиток до Фінляндії , то ввозити спиртне дозволяється, тільки якщо пасажир буде на території країни довше трьох діб. Також пасажири від 18 до 20 років можуть провозити до 2 л слабоалкогольних напоїв, а старше 20 років – максимум 1 л алкоголю міцністю вище 22%.

Ввезення алкогольних напоїв у США

Згідно з нормами федерального закону, пасажирам, яким не виповнився 21 рік, заборонено ввозити алкоголь на територію США. Особам старше 21 року дозволяється провезти до 1 л алкогольного напою. За кожен додатковий літр (максимальний обсяг не обмежений) туристу потрібно буде сплатити мито. Слід звернути увагу на закони штату, куди Ви забронювали авіаквитки, вони можуть відрізнятися.

Ввезення алкоголю в країни Сходу

Авіаквитки в Сінгапур, Таїланд, Єгипет і Туніс дозволяють пасажирам взяти з собою до одного літра міцного алкогольного напою.

Авіаквитки до Туреччини дають пасажиру вибір: 1 літр міцного алкоголю або 2 пляшки вина об’ємом по 700 мілілітрів.

Якщо ви купили авіаквитки в ОАЕ слід бути уважним, адже норми провозу алкогольних напоїв в кожному регіоні можуть відрізнятися:

  • в Дубай можна ввозити до 4 л алкоголю
  • в Фуджейру і Абу-Дабі – також до 4 л, за умови, що пасажир не мусульманин;
  • в Шарджу можна ввезти не більше 2 л